Grotere winst voor bouwers in thuisland

Nederlandse bouwbedrijven zoeken steeds vaker naar omzet in het buitenland. Maar volgens Deloitte is dat dit niet de juiste bedrijfsstrategie. Bouwbedrijven zouden juist in hun thuisland kunnen rekenen op significant hogere winstgevendheid, in vergelijking met internationale operaties. Het adviesbureau maakt een overzicht van de performance van Europese bouwbedrijven. Koninklijke BAM en VolkerWessels staan in de top-20.

De trend richting meer internationalisering in de bouwsector is een geleidelijke ontwikkeling geweest in de afgelopen jaren. Zo behalen de 50 grootste bouwbedrijven van Europa  inmiddels 56% van hun omzet buiten hun thuisland. Ter vergelijking, jaren geleden lag dit nog onder de 40%. De trend wordt met name aangewakkerd door de slechte vraag naar bouwprojecten in de Europese markten, maar ook door de beperkte grootte van de West-Europese markt en de grotere vraag van klanten naar schaal en internationale aanwezigheid.

Thuisland blijft diamant van de business

In het rapport ‘European Powers of Construction 2012’ probeert het adviesbureau het succes van de internationale strategy te beoordelen. De analyse toont aan dat – tenminste voor de top 20 grootste bouwbedrijven – er een negatieve relatie is tussen internationalisering en EBIT marges. “Bouwbedrijven hebben significant hogere marges in hun thuisland dan in het buitenland." 

Deloitte concludeert dat internationalisering een belangrijke strategie blijft voor bouwbedrijven, aangezien het essentiële opbrengstmogelijkheden biedt die niet bestaan in de lokale markten. Echter, Deloitte onderstreept dat bedrijven niet blind een internationale uitbreidingsstrategie moeten blijven volgen. Vanuit winstgevendheid gezien, blijft het thuisland de diamant van de business. Het advies: bouwbedrijven zouden nauwkeurig de trade-off tussen internationale en nationale projecten moeten bekijken, niet alleen kijken naar het nieuw omzetpotentieel, maar ook naar winstgevendheid en andere marge-beïnvloedende factoren, zoals het werken in het buitenland, risico’s en culturele uitdagingen. het buitenland” schrijft Deloitte.

Nederlandse toppers

In het rapport maakt Deloitte een ranking van de jaarlijkse performance van de grote beursgenoteerde Europese bouwbedrijven.  Twee Nederlandse bouwers staan in de top-20: Koninklijke BAM staat op de dertiende plek. VolkerWessels zou, als grootste niet-beursgenoteerde bouwbedrijf van Europa, een achttiende positie innemen.



Reacties


Laatste nieuws